LijnVDA-rechts

Goede uiergezondheid

GOEDE UIERGEZONDHEID = MEER MELK

 

Ieder bedrijf  maakt het wel eens mee: plots wat meer klinische en/of subklinische mastitis en dus een verhoogd celgetal.

 

Naast het kostenplaatje (productieverlies en behandelingskost) is het ook niet leuk werken.

 

Enkele tips:

 

  1. De melkmachine en de melktechniek zijn voor 50% verantwoordelijk voor zichtbare mastitis en een verhoogd celgetal. Bekijk deze dus kritisch en laat deze eventueel meten.
  1. Melkhygiëne: gebruik altijd handschoenen bij het melken, hiermee reduceert u 75 % van de bacteriënoverdracht.

    Gebruik een Dip of Spraymiddel na het melken.
     
  2. Behandel de koeien met een verhoogd celgetal gericht en laat een bacteriologsich onderzoek uitvoeren. Ruim de  echt chronische gevallen op.
  1. Voeding tijdens lactatie: zorg voor een evenwichtig rantsoen met de nodige mineralen en vitamines.

    Een extra pensbuffer zoals Rumibuf zorgt ervoor dat de pens op ieder moment goed blijft werken. Zorg ook dat de weerstand van de koeien voldoende hoog is door toevoeging van Immuno².
     
  2. Droogstand: de belangrijkste periode voor uiergezondheid. Hier krijgt de koe de tijd om te ‘genezen’ en zich klaar te maken voor een volgende lactatie. Gebruik een passende droogzetter en eventueel een teatsealer.

    Zorg voor een voldoende lange droogstand (6 weken) en zorg ervoor dat het droogstandsrantsoen aan  alle noodzakelijke behoeften van de droogstaande koeien voldoet. Laat daarom uw voeradviseur een passend rantsoen opmaken.

    Voor een droogstandsrantsoen met maïs en stro: Transimax

    Voor een droogstandsrantsoen met brok en stro: RumitransDry