Nieuwsbrief opgesteld door Jef Quirijnen, varkensspecialist bij Vanden Avenne-Ooigem nv
De voorbije jaren verscheen er hier en daar wel eens iets over FIX voeders, voornamelijk bij zeugen.
Het idee daarbij was dat zeugen beter zouden presteren als de samenstelling van de zeugenvoeders altijd constant was, zelfs in periodes waar grondstofprijzen zodanig evolueren dat die wijzigingen zouden vragen of een herberekening van de grondstofkost en dus een lichte aanpassing van de samenstelling.
Laten we hierbij alvast een vooroordeel uit de wereld helpen: voederformules ondergaan geen grote wijzigingen van de ene dag op de andere, zelfs niet als er rare sprongen zijn in de grondstofprijzen. Wij willen niet dat jullie zeugen ineens raar opkijken (of moet ik zeggen proeven of ruiken) bij een nieuwe levering en daarom zijn er voor iedere grondstof marges in ons systeem verwerkt die een grote wijziging of fout voorkomen en vermijden.
Stel dat we zelfs die kleine wijzigingen teveel vinden en we willen naar FIX formules, wat willen we dan echt ?
1. Willen we vaste percentages per grondstof ?
Bv we vragen 15% tarwe in ons drachtvoeder en dit moet dan vast liggen.
Maar wat als de herkomst van de tarwe wijzigt, als het eiwitgehalte van die tarwe verandert, als de energie-inhoud van tarwe niet meer dezelfde is als voordien ?
Dan ligt die 15% tarwe wel vast, maar is het voeder niet meer hetzelfde.
2. Willen we gewaarborgde gehaltes ?
Dit is een reactie op de vorige opmerkingen: zorgen dat de zeug evenveel eiwit, energie, vet, … krijgt zodat de aanvoer van nutriënten stabiel is, maar dat deze niet noodzakelijk uit exact hetzelfde grondstoffenpakket komen.
Semi flexibel dus.
3. Willen we dat de zeug iedere dag dezelfde voedingswaarde krijgt ?
Hier zetten wij op in met onze effectieve verteerbaarheidsgehaltes.
Wij gebruiken geen tabelwaarden, maar onderzoeken ieder groot lot grondstoffen op zijn effectieve voedingswaarde.
We testen in ons moderne labo wat iedere grondstof doet in het verteringssysteem van het varken.
Hoeveel energie brengt die grondstof aan en hoe snel komt deze energie vrij ? Vooral bij zeugen is het heel belangrijk wat er nog gebeurt in de dikke darm, hoeveel energie ze daar nog kunnen halen uit de fermentatie van minder snel oplosbare vezels.
Als we deze onderzoeken combineren met strikte gehaltes en samenstelling, dan komen we heel dicht bij echte FIX voeders.
Wil u hierover meer weten ? Via deze link vindt u de varkensspecialist van uw regio.