LijnVDA-rechts

Klimaat biggenbatterij ?

HOE GOED VOLGT U HET KLIMAAT OP UW BIGGENBATTERIJ ?

 

Nieuwsbrief opgesteld door Kristien Vanbelleghem, bedrijfsadviseur varkens, specialisatie zeugenhouderij bij Vanden Avenne-Ooigem

 

Elke varkenshouder weet dat het geen eenvoudige opdracht is om alle parameters in beeld te krijgen. Het resultaat van een rookproef kan leerrijk zijn, maar blijft een momentopname.

Bovendien is het liggedrag van de biggen moeilijk te beoordelen. Telkens u het hok betreedt, verstoort u het patroon.

 

Tijdens de babyboost campagne (foto 1) gaat Vanden Avenne aan de slag met de Healthy Climate Monitor om het klimaat op de batterij nauwkeurig op te volgen. Deze HCM (foto 2) meet constant de volgende variabelen: temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit, beweging, CO2, ammoniak, fijn stof en luchtdruk.

Bovendien neemt de camera op regelmatige tijdstippen een foto van de dieren. Zo zie je perfect hoe de biggen zich gedragen en dat 24u op 24u en 7 dagen op 7.

 

Varkenshouder, bedrijfsdierenarts en vertegenwoordiger van Vanden Avenne kunnen gelijktijdig de beelden en curves volgen. Vanden Avenne plant regelmatig overlegmomenten met alle partijen zodat er gaandeweg bijgestuurd wordt.

 

Volgende praktijkvoorbeelden illustreren wat u kunt verwachten:

 

Bedrijf A

 

  1. Vaststellingen
    • De biggen liggen min of meer op een hoop de eerste dagen na spenen (foto 3);
    • Pas om 9.30u komt er beweging in de biggen. ’s Avonds om 17.30u liggen alle biggen terug te rusten;
    • Tussen 17.30u en 9.30u komt geen enkel big naar de voerbak. De lichtintensiteit blijft nochtans voldoende hoog.
  2. Aanpassing
    • Na overleg met alle partijen wordt de vraagtemperatuur met 2°C verhoogd (foto 4).
  3. Gevolg
    • De biggen liggen over de hele volle vloer verspreid (foto 5);
    • Op elk moment van de dag en nacht staan er biggen aan de voerbak. Dat geeft een  constante voeropname wat de darmgezondheid en de groei ten goede komt.

 

Bedrijf B

 

  1. Vaststellingen
    • In de tweede week na spenen, hoesten de biggen elke ronde opnieuw;
    • De CO2 blijft voortdurend boven de 3000 ppm, wat de kritische grenswaarde is (foto 6);
    • We merken soms te grote temperatuurschommelingen (foto 7).
  2. Aanpassingen in verschillende stappen door gevoerd
    • Bij controle blijkt de bandbreedte wel erg hoog ingesteld, namelijk op 9°C. Zo reageren de ventilatoren veel te laat op veranderende omstandigheden. Daarom wordt de bandbreedte terug gezet naar 6°C;
    • De sensor van de klimaatkast is zo opgehangen dat hij enkel vervuilde stallucht kan meten i.p.v. de vermenging met binnenkomende lucht. De voeler krijgt een correcte plaats in de menglucht boven de dieren;
    • Bij het narekenen van de nodige inlaat vinden we dat die slechts ¼ is van de benodigde oppervlakte. Gelukkig kan dit snel verholpen worden. De inlaat is immers voor meer dan 75% afgedekt met platen die opnieuw verwijderd worden.
  3. Gevolg
    • Al twee ronden op rij is er geen hoest meer op de batterij. Nochtans kregen deze biggen met sterk wisselende buitentemperaturen en sterke wind te kampen. Alles bleef echter mooi onder controle (foto 8).

Wilt u ook meer grip krijgen op het klimaat bij uw gespeende biggen, neem dan snel contact met een vertegenwoordiger van Vanden Avenne. Zij helpen u graag verder naar gezondere dieren met een hoger gewicht bij afleveren of verhokken.